Heipaal X Mijlpaal - De Meelfabriek
12 oktober 2020

De Meelfabriek – Leiden

Heipaal X Mijlpaal

Met het overhalen van de hendel in de heimachine heeft Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) op vrijdag 12 oktober symbolisch de ‘Heipaal X Mijlpaal’ geslagen voor De Meelfabriek. Met deze viering is een nieuwe fase van dit grootse project feestelijk ingeluid.

De heipalen die nu de grond in gaan betekenen een mijlpaal in het bouwtraject. Deze vormen de basis voor de fundering van de 3-laagse ondergrondse parkeergarage. De parkeergarage zal voorzien in de totale parkeerbehoefte van de gebruikers en bezoekers van De Meelfabriek. Het dak van de parkeergarage wordt de drager van de prachtige binnentuin naar ontwerp van de vermaarde tuinarchitect Piet Oudolf in samenwerking met LOLA landschapsarchitecten. Daarnaast rijst straks de ranke Singeltoren de grond uit boven de garage. Een gebouw met moderne, strakke detaillering van beton, glas en aluminium. De architecturale identiteit sluit naadloos aan bij het industriële karakter van De Meelfabriek. Hier komen 30 luxe appartementen en 2 penthouses.

Het masterplan van De Meelfabriek is omvangrijk met maar liefst 55.000 m2 vloeroppervlak. Oude industriële gebouwen worden nieuw leven ingeblazen en nieuwe gebouwen worden toegevoegd. Zo ontstaat een dialoog tussen oud en nieuw. Het transformeert naar een plek ter inspiratie. Met een hotel, kantoren, ruimten voor studenten, winkels, galeries, wellness en prachtige lofts. De Meelfabriek is een schoolvoorbeeld van innovatieve gebiedsontwikkeling met respect voor monumentaal erfgoed en grote aandacht voor duurzaamheid. Studio Akkerhuis staat garant voor het totaalplan, waarvan de basis is gelegd door architect Peter Zumthor. 

 

Heipaal X Mijlpaal op bouwterrein van De Meelfabriek - Van der Wiel Bouw
Heipaal X Mijlpaal op bouwterrein van De Meelfabriek - Van der Wiel Bouw
Heipaal X Mijlpaal op bouwterrein van De Meelfabriek - Van der Wiel Bouw
Heipaal X Mijlpaal op bouwterrein van De Meelfabriek - Van der Wiel Bouw
Heipaal X Mijlpaal op bouwterrein van De Meelfabriek - Van der Wiel Bouw
Heipaal X Mijlpaal op bouwterrein van De Meelfabriek - Van der Wiel Bouw

12 oktober 2020 – De Meelfabriek in Leiden

Restauratiefonds-compliment voor Ab van der Wiel waardering voor initiatiefnemer herbestemming Meelfabriek  

Ab van der Wiel – de initiatiefnemer en inspirator van de herbestemming van de ‘De Meelfabriek’ in Leiden – had tijdens de viering ‘Heipaal X Mijlpaal’ een extra reden voor een mooie dag. Naast het symbolisch slaan van de eerste paal voor parkeergarage, tuin en Singeltoren, ontving hij uit handen van Restauratiefonds-directeur Kees-Jan Dosker het “Restauratiefonds compliment 2018”. Het Nationaal Restauratiefonds reikt deze prijs jaarlijks uit aan initiatiefrijke mensen, die een impactvolle bijdrage leveren aan het in stand houden van monumenten. Ab van der Wiel voldoet zeker aan deze criteria en ontving daarom vandaag deze prijs. 

Geïnspireerd door een onverwachte kennismaking met het industrieel erfgoed in het Meatpacking district in Manhattan (New York) ruim 30 jaar geleden, kocht hij in 1998 de Meelfabriek. Uit de monumentale restanten van het industriële verleden wil hij daar zijn ‘Meelhattan’ laten verrijzen. Van der Wiel is de grondlegger van de herbestemming van de Meelfabriek en de herontwikkeling van het complete gebied. Hier wil hij zijn ‘stad van de toekomst’ ontwikkelen, waarbij ook veel geïnvesteerd wordt in duurzaamheid.  

Hij zal niet stoppen voordat de realisatie hiervan een feit is. Het is zijn levenswerk geworden. Zijn flexibiliteit en doorzettingsvermogen zijn dan ook bijzonder groot. Zijn visie op de ontwikkeling van de Meelfabriek is zelfs van invloed geweest op de totstandkoming van de Restauratiefondsplus-hypotheek in 2012. Deze laagrentende lening voor initiatiefnemers van grootschalige restauraties en herbestemmingen werd door het Restauratiefonds in opdracht van het ministerie van OCW ontwikkeld. Zij stelde hiervoor middelen beschikbaar. Inmiddels zijn hiermee al meer dan 100 monumentale projecten gefinancierd.  Alle reden voor het Restauratiefonds om de heer Van der Wiel vandaag te verrassen met het Restauratiefonds-compliment. 

Restauratieprijs uitreiking - De Meelfabriek

13 oktober 2020 Leidsch Dagblad – Binnert Jan Glastra 
Foto: © Foto Hielco Kuipers

Restauratieprijs voor project Meelfabriek
Feest gisteren bij de Meelfabriek. Ook al wordt al ruim anderhalf jaar gesloopt en gebouwd op en rond het monumentale industriële complex, met de start van de bouw van de parkeergarage vierde eigenaar en ontwikkelaar Ab van der Wiel het formele startfeestje van het project. Een feestje dat extra cachet kreeg toen hij uit handen van Kees-Jan Dosker het Restauratiefonds Compliment 2018 kreeg overhandigd.