Juni 2017

Leidschdagblad 

Cruciale stap bouw Bronsgeest

Verschenen in het Leidschdagblad: Voormalig pand Zilveren Kruis Noordwijk in beeld voor huisvesting. Cruciale stap bouw Bronsgeest. Met de aankoop van een drie hectare groot perceel van projectontwikkelaar Ab van der Wiel heeft de gemeente Noordwijk alle grond in het toekomstige woningbouwgebied Bronsgeest in handen gekregen. Een Cruciale stap om de wijk te realiseren. Van der Wiel mag in ruil 105 woningen in Bronsgeest bouwen.

 

Met het nodige gevoel voor de bewogen geschiedenis rond Bronsgeest sprak wethouder Hans Bakker bij de ondertekening van de intentieverklaring met Van der Wiel van een ‘bijzonder moment’. het gebied grenzend aan de Van Berckelweg was al eind vorige eeuw in beeld als nieuwbouwlocatie, maar besloten werd eerst Offem Zuid te ontwikkelen.

Bronsgeest

De economische crisis en nieuwe onderhandelingen over een contract zorgden voor lange vertraging. De afgelopen maanden is, met een nieuw contract voor Offem Zuid en de overeenstemming met Van der Wiel, ineens schot gekomen in beide projecten. Dat is hard nodig wil Noordwijk zijn ambities – drieduizend nieuwe woningen in 2030- waarmaken. Nog voor het zomerreces moet het koopcontract met Van der Wiel definitief rond zijn. Voordeel is dat Bronsgeest nu als een geheel kan worden ontwikkeld, waardoor het 26 hectare tellende gebied een logische indeling krijgt, met zo’n zeshonderd woningen, groenvoorzieningen, waterpartijen en een mooie entree van het dorp. Door bollenvelden op te offeren is de angst dat de nu nog mooie entree van het dorp verloren gaat. “We willen een entree realiseren waarbij mensen het gevoel krijgen dat ze in een mooi dorp komen. Volbouwen van Bronsgeest is zeker geen doel, maar we gaan er wel bouwen”‘ aldus Bakker. naar verwachting gaat over twee jaar de eerste spade in de grond. Waarschijnlijk levert ontwikkeling van het gebied Noordwijk miljoen op, omdat de meeste grond in het verleden voor een lage prijs is gekocht.

Zilveren Kruis

Aansluitend aan Bronsgeest wordt waarschijnlijk ook het voormalige onderkomen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis geschikt gemaakt voor ouderenhuisvesting. Projectontwikkelaar Van der Wiel schat in dat het pand plek kan bieden aan zo’n 125 tot 160 zorgappartementen, waarbij verschillende soorten van zorg kan worden geboden. Zo moet er woningen komen voor vitale senioren, voor mensen die op zoek zijn naar een aanleunwoning of ouderen die een beschutte woonomgeving willen met uitgebreide hulpverlening. Het gebouw moet daarvoor wel grondig worden herbouwd. Met zorginstelling Groot Hoogwaak wordt gesproken over de levering van diensten.