20 juni 2017

Bronsgeest Noordwijk

Bronsgeest in Noordwijk

Leidsch Dagblad: Bos, bloemen, Bronsgeest

Over de ontwikkeling van Bronsgeest wordt al meer dan twintig jaar gesproken, maar realisatie van de Noordwijkse nieuwbouwwijk is dichterbij dan ooit. Waar de politiek nog moet besluiten hoeveel woningen er ten noorden van de Van Berckelweg kunnen komen, laten architect Bart Akkerhuis en projectontwikkelaar Ab van der Wiel zien wat er mogelijk is. ‘Een handvat’, noemt Van der Wiel het tot in de kleinste details vormgegeven ontwerp.

Pagina voor pagina tovert architect Bart Akkerhuis zijn ideeén over Bronsgeest op zijn laptop tevoorschijn. Zo rond de honderd bladzijden met voorbeelden, mogelijkheden en ontwerpen. De duurzaamheid van nieuwbouwwijk komt niet alleen rot uiting in de keuzes voor energiewinning, maar nog veel meer in de wijze waarop de verschillende bevolkingsgroepen er samen moeten wonen: rijk en arm, jong en oud, laag- en hoogopgeleid door elkaar. Noem dat maar een handvat.

„Het is in het algemeen belang dat het een mooie wijk wordt”, verklaart projectontwikkelaar Ab van der Wiel de bovenmatige inspanningen. Want hoewel de politiek nog een beslissing moet nemen over hoeveel woningen er nou precies komen in het gebied tussen de provinciale weg N206, de Gooweg, de Van Berckelweg en de tennisbaan, heeft Akkerhuis een maandenlange studie van de stedenbouwkundige inrichring gemaakt.

Meelfabriek
Het enthousiasme kan nier los worden gezien van de vruchtbare samenwerking tussen de twee. Een band die niet zo lang geleden bij toeval tot stand kwam. Akkerhuis was bezig met de restauratie en inrichting van Hotel Vesper en liep bij een meubelzaak bij toeval Van der Wiel tegen het lijf. Of hij eens naar het ontwerp voor de Meelfabriek in Leiden kon kijken, luidde de vraag van Van der Wiel. Dat leidde tot een bijzonder ontwerp voor deze bijzondere locatie. „Iedereen verklaarde me voor gek. Ik wil een plek waar mensen samenkomen. Iets vol stampen geeft me geen voldoening”, praat Van der Wiel over het Leidse project. ,,Mijn hart ligt bij de architectuur. Ik houd nou eenmaal van mooie dingen.”

Bronsgeest Noordwijk