Lindenplein Noordwijk

Aan het Lindenplein in Noordwijk liggen bijzonder mooie, historische panden. Het Lindenplein heeft een zeer lange historie. De oudste gegevens over de bebouwing rond het Lindenplein worden al aangetroffen eind veertiende en begin vijftiende eeuw, dus ruim 600 jaar geleden. Van der Wiel Bouw heeft tot in detail het monumentale ‘Lindenhof’ gerestaureerd. Het bankgebouw is passend naar de historische omgeving verbouwd en de muziekkapel is door Van der Wiel Bouw gesponsord, geïnitieerd en gerealiseerd.


Het prachtige monumentale pand ‘Lindenhof’ heeft een geschiedenis die terugvoert tot in de Middeleeuwen. In 1421 wordt het huis al in de leenregisters van het huis Wassenaer genoemd. De Rijksuniversiteit Leiden huurde het huis sinds 1965 en gebruikte het als kliniek voor chronisch zieke kinderen van het Academische Ziekenhuis. In 1988 verlaat de kinderkliniek Noordwijk. In 1990 is het huis volledig gerestaureerd en wordt nu particulier bewoond.


Het aangezicht van het plein werd echter verstoord door een bankgebouw dat gebouwd was op een manier dat niet in het straatbeeld paste. Het pand was gebouwd in de jaren 60. Van der Wiel Bouw heeft het verbouwd met de juiste materialen en stijlelementen zodat het beter in de historisch omgeving past.


De karakteristieke muziekkapel op het Lindenplein in Noordwijk ziet eruit alsof hij er al jaren staat. Het ontwerp van C. Guyt werd echter in het jaar 2000 gerealiseerd in opdracht van de ‘Vereniging Oude Dorpskern’ en vele gulle sponsoren, zoals valt te lezen op de koperen plaat die bevestigd is op de muziektent. De muziekkapel werd door Van der Wiel Bouw gesponsord, geïnitieerd en gerealiseerd.